Retshjælpsforsikring – hvad er det, og hvad dækker den?

juni 21, 2023

Hvad er en retshjælpsforsikring?

Mange er ikke klar over, hvad en retshjælpsforsikring er, eller at de har en. En retshjælpsforsikring er en forsikring, der dækker dine omkostninger til advokatbistand, hvis du bliver stævnet, eller er nødt til at stævne nogen (skal i retten).

Retshjælpsforsikring er standard i de fleste private indbo- eller husforsikringer i dag, og de fleste private har derfor en retshjælpsforsikring – mange uden at vide det.

Det betyder, at du formentlig kan få dækket langt størstedelen af dine omkostninger, hvis du er blevet stævnet, eller har brug for at stævne nogen. Det kan som bekendt være dyrt at føre retssager, men her kommer retshjælpsforsikringen ind i billedet.

Hvad dækker retshjælpsforsikringen?

Retshjælpsforsikringen dækker i de fleste tilfælde omkostningerne til advokatbistand, retsafgifter, vidnegodtgørelse, syn og skøn samt eventuelle sagsomkostninger til modparten, hvis du taber sagen. Dækningen omfatter dog ikke selve den del af det påstævnte beløb, du måtte blive dømt til at betale, og du vil normalt skulle betale en selvrisiko på 10 % (sidstnævnte er individuelt).

Det er vigtigt at bemærke, at forsikringen ikke dækker alle typer af retssager. For eksempel er straffesager, skilsmissesager og sager som udspringer af ens erhverv normalt undtaget dækning. Reglerne for dækning kan variere, så det er altid en god idé at tjekke din forsikringspolice eller forhøre dig hos dit forsikringsselskab.

Hvordan anvendes retshjælpsforsikringen?

Det er din advokat, der skal ansøge om et såkaldt dækningstilsagn. Dvs. at du først og fremmest skal have fundet en advokat, der beskæftiger sig med forsikringssager, og som kan overbevise dit forsikringsselskab om, at de skal dække sagen.

Du kan frit vælge, hvilken advokat der skal repræsentere dig, men det er naturligvis en fordel at vælge en, der er vant til at håndtere forsikringssager.

Hvorfor er retshjælpsforsikring vigtig?

Konflikter kan ikke altid undgås. Retshjælpsforsikringen giver dig adgang til juridisk bistand, når du har mest brug for det, uden at du skal bekymre dig om de store omkostninger, der ofte følger med. Hos Advokat Suhr, fører vi rigtig mange sager med retshjælpsdækning, og har stor erfaring med at få forsikringsselskaberne til at dække omkostningerne. Du er velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Læs i øvrigt vores artikel om skjulte fejl og mangler her.

Vi sidder klar til at hjælpe dig!

Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, du vil vende med os, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.