Siden 2017, hvor det blev muligt at oprette en såkaldt fremtidsfuldmagt, har der været skrevet og talt en del om det i medierne, men hvad er det egentlig? Og er det relevant for dig? Det vil vi forsøge at svare på i denne artikel.
Hvad er en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt er i al enkelthed en fuldmagt, der træder i kraft, hvis du en dag ikke er i stand til selv at varetage dine personlige og økonomiske forhold. Ved at oprette en fremtidsfuldmagt kan du selv bestemme, hvem der skal varetage dine interesser, hvis du får brug for det. De fleste vælger at give fuldmagt til deres ægtefælle eller samlever og deres børn, men det kan i princippet være hvem som helst.
Formålet med fremtidsfuldmagtsordningen er at give dig mulighed for selvbestemmelse i tilfælde af sygdom eller andet tab af mental kapacitet, som et alternativ til det offentligt fastsatte værgemål.
Hvad er værgemål?
Hvis en person ikke længere er i stand til at varetage sine personlige eller økonomiske forhold, og der ikke foreligger en fremtidsfuldmagt, kan det være nødvendigt at få beskikket en værge. Værgemål er en offentlig ordning, hvor Familieretshuset – ofte efter anmodning fra pårørende eller offentlige myndigheder – vurderer behovet for en værge og udpeger en egnet person, som skal handle på den pågældendes vegne. Værgen kan enten være en pårørende eller en professionel værge, men det er altså noget, Familieretshuset beslutter. Inden værgemålet sættes i kraft, skal der ofte indhentes en lægefaglig vurdering, og sagen skal godkendes af domstolene, hvilket kan være en langvarig proces. Dén langvarige proces kan du altså undgå ved at oprette en fremtidsfuldmagt, ligesom du selv kan vælge, hvem der skal handle på dine vegne, hvis du ikke selv er i stand til det.
Hvorfor er det vigtigt at oprette en fremtidsfuldmagt? Og er det overhovedet relevant for dig?
Det er vigtigt at oprette en fremtidsfuldmagt, hvis du selv vil bestemme, hvem der skal træffe beslutninger på dine vegne, hvis du en dag selv er ude af stand til det. Derfor vil de fleste nok mene, at det er vigtigt.
Vi anbefaler alle at oprette en fremtidsfuldmagt, da vi alle kan blive ramt af sygdom og ulykke.
Hvad dækker en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt kan gælde alle personlige og økonomiske forhold, men også enkelte eller specifikke forhold, hvis man har særlige ønsker dertil. Man kan også have flere fuldmægtige – så mulighederne er mange. De fleste vælger dog at give en generalfuldmagt til deres ægtefælle eller samlever og evt. børn.
Kontakt os endelig for en uforpligtende snak.